De invloed van de oogst op de smaak van koffie

admin Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie. Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen. De zorg waarmee de koffieplanten op de plantages worden verbouwd en de koffiebessen worden geoogst, is van grote invloed op …

De invloed van de koffie(onder)soort op de smaak

admin Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie. Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen. In deze blogpost ga ik in op de variëteiten in koffie. Grofweg onderscheiden we 2 soorten in koffie: robusta en …

Invloed van de herkomst van de koffie op de smaak

admin Gallery, Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie. Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen. Vandaag ga ik in op de invloed van de herkomst van de koffie. Koffie wordt verbouwd aan de evenaar, daar …

Wat zorgt voor de smaken in koffie?

admin Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie? Belangrijke factoren zijn: – de herkomst van de koffie – de koffievarieteit – de kwaliteit van de koffie/ oogst – de methode van verwerking – het brandprofiel gekozen door de koffiebrander – de …

Een keer wat anders: fabrieksrondleidingen

admin Uncategorized Leave a Comment

Zo krijg je nooit een rondleiding door een fabriek, zo heb je er ineens 2 binnen 1 maand 🙂 De afgelopen maand heb ik de fabriek van La Marzocco in Florence, Italië en van Giesen Coffeeroasters in Ulft, Nederland van binnen kunnen bekijken. Inspirerend. Zo op het eerste gezicht hebben beide fabrieken weinig met elkaar van doen, anders dan dat …

#YesOrNoRao

admin Uncategorized

Als ik zelf koffie zet, schenk ik de koffie in een voorverwarmde kop. Dat doe ik omdat mij ooit is verteld dat dat beter voor de koffie zou zijn. Gisteren bedacht ik mij ineens….is dat wel zo? En zo ja, waarom dan? Dus stelde ik gisteren Scott Rao voor zijn Instagram Q&A experiment de vraag of koffie uit een voorverwarmde …

Kopenhagen 2017

admin Uncategorized

2 weken terug was ik samen met mijn vriendin in Kopenhagen. Deels voor een training, deels voor plezier. Ik volgde de SCA Sensory skills training bij Coffeemind. Ik heb 2 dagen training en 1 dag examen gehad van Ida Steen, consultant en trainer bij Coffeeminds. Ik was samen met een 4tal andere koffieliefhebbers, in dit geval allemaal koffiebranders. Het was …

Third Wave Wichteln 2015

admin Uncategorized

In 2013 kwam ik voor het eerst posts op Facebook en tweets op Twitter tegen met als onderwerp #thirdwavewichteln. Het triggerde me wel. Ik heb zelf pas dit jaar voor het eerst meegedaan. Third Wave Wichteln is een initiatief waarbij koffie tussen koffieliefhebbers van over de hele wereld wordt uitgewisseld. Third Wave verwijst naar Third Wave coffee en Wichteln (Secret …

Koffietoer december 2015

admin Uncategorized

Vorig weekend heb ik samen met vriend, en zwager, Marino een kleine koffietoer gemaakt door Amsterdam. Dit jaar bezochten we Bocca, Scandinavian Embassy, Brazuca en Lot SixtyOne. Het begon als een mooie dag, dus hup… op de fiets.

Koffie en (moderne) technologie

admin Uncategorized

Een artikel op CNET over slimme koffiemakers (bestaan (nog ) niet) en een recente cover van The New Yorker (zie foto) zette mij aan het denken over hoe ik technologie inzet bij het koffie zetten. Misschien klinkt het tegenstrijdig… het ouderwetse kopje filterkoffie en het gebruik van (moderne) technologie. Het begint al bij het kopen van koffiebonen. Ik koop zelden …