De invloed van de koffie(onder)soort op de smaak

admin Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie.

Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen.

In deze blogpost ga ik in op de variëteiten in koffie.

Grofweg onderscheiden we 2 soorten in koffie: robusta en arabica. In onderstaande tabel zie je een paar van de verschillen tussen de 2 soorten.
Schermafbeelding 2017-12-15 om 09.22.16

Binnen de soorten robusta en arabica zijn vele verschillende ondersoorten te ontdekken. Zie bijvoorbeeld dit fraaie overzicht van Cafe Imports.

Coffee_Family_Tree_2015

Ondersoorten hebben hun eigen smaakkenmerken. Bijvoorbeeld de SL-28 en SL-34. Die zijn verantwoordelijk voor de typische bes-smaaktonen in de Keniaanse koffies.

Op de verpakkingen van specialty koffie worden vaak de ondersoorten van de gebruikte koffiebonen vermeld.

Wil jij de impact van de herkomst in koffie ervaren en de verschillen in smaak ook zelf kunnen herkennen en benoemen? Doe dan mee met het online programma van Koffiesmaak. Het volgende programma start in maart 2018.

3 maanden lang ontvang je elke week een opdracht waarmee je je smaakskills ontwikkelt. Halverwege én aan het einde van het programma organiseer ik 2 proeverijen in Tilburg. De mogelijkheid om elkaar face-to-face te ontmoeten, samen mooie koffies te proeven en een aantal proeven te doen die je inzicht geven in je smaakskills.

Wil je meer weten over het programma of je inschrijven, ga naar www.koffiesmaak.nl/wp/online-smaakprogramma.