De invloed van de oogst op de smaak van koffie

admin Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie.

Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen.

De zorg waarmee de koffieplanten op de plantages worden verbouwd en de koffiebessen worden geoogst, is van grote invloed op de kwaliteit van de koffie die jij drinkt.

Om hoge kwaliteit koffiebonen te krijgen, is het noodzakelijk dat koffiebessen worden geoogst als ze rijp zijn. Onrijpe koffiebessen hebben onvoldoende de mogelijkheid gehad om bijvoorbeeld de noodzakelijke suikers te ontwikkelen.

Er zijn verschillende manieren om te oogsten. Voor het gemak maak ik het onderscheid in handmatige oogst en machinale oogst. Bij de handmatige oogst kan men of plukken of ritsen. Bij het plukken is de kans het hoogst dat er alleen rijpe bessen worden geoogst.

Bij  het ritsen of bij machinale oogst wordt het onderscheid tussen rijpe en onrijpe bessen niet gemaakt. Hierbij worden achteraf de rijpe koffiebessen gescheiden van de onrijpe. Het oogsten gaat dan een stuk sneller, het leidt wel tot meer afval. Onrijpe koffiebessen kunnen niet meer worden gebruikt en worden in het beste geval gebruikt voor compost op de plantages.

Zoals in de blogpost over de invloed van de herkomst van de koffie op de smaak van de koffie al bleek, groeit koffie met name in de regio’s aan de evenaar. In onderstaand overzicht kan je zien wanneer er in de verschillende regio’s wordt geoogst. Zoek je favoriete regio op en je weet wanneer je koffie van een verse oogst kan verwachten 🙂

oogstperiodes koffie

Wil jij de verschillende smaken nog beter kunnen herkennen en benoemen? Doe dan mee met het online programma van Koffiesmaak. Het volgende programma start in maart 2018.

3 maanden lang ontvang je elke week een opdracht waarmee je je smaakskills ontwikkelt. Halverwege én aan het einde van het programma organiseer ik 2 proeverijen in Tilburg. De mogelijkheid om elkaar face-to-face te ontmoeten, samen mooie koffies te proeven en een aantal proeven te doen die je inzicht geven in je smaakskills.

Wil je meer weten over het programma of je inschrijven, ga naar www.koffiesmaak.nl/wp/online-smaakprogramma.