Een keer wat anders: fabrieksrondleidingen

admin Uncategorized Leave a Comment

Zo krijg je nooit een rondleiding door een fabriek, zo heb je er ineens 2 binnen 1 maand 🙂

IMG_2905

De afgelopen maand heb ik de fabriek van La Marzocco in Florence, Italië en van Giesen Coffeeroasters in Ulft, Nederland van binnen kunnen bekijken. Inspirerend. Zo op het eerste gezicht hebben beide fabrieken weinig met elkaar van doen, anders dan dat ze allebei de focus hebben op koffie. La Marzocco richt zich op de espresso-machines. Giesen richt zich op koffiebranders. En toch zijn er verschillende overeenkomsten:

– beide bedrijven waren eerder metaalbewerkingsbedrijven die zich zijn gaan specialiseren.

– beide bedrijven produceren op order. Geen eindproducten op voorraad. Wat jammer was, want ik had maar wat graag een La Marzocco Mini mee naar Nederland genomen tegen fabrieksprijs 😉

– beide bedrijven maken alles met de hand (La Marzocco voert dat zelfs aan in haar merkuitingen ‘handmade in Florence’).

– beide bedrijven hebben in de laatste jaren een grote groei doorgemaakt.

– en waarschijnlijk zijn er nog wel meer overeenkomsten.

Ik vond het superinteressant om te zien hoe een espressomachine en een koffiebrander stap voor stap door het proces gaan. Het geeft mij een gevoel van kwaliteit, wetende dat de producten in elkaar zijn gezet door mensenhanden. En uitgebreid worden getest (want het is en blijft mensenwerk).

Een groot verschil tussen beide bedrijven is de manier waarop R&D plaatsvindt. Bij La Marzocco zijn daar aparte afdelingen voor, bij Giesen gebeurt dat ‘gewoon’ tijdens het productieproces. Wellicht dat de leeftijd van het bedrijf daar mee te maken heeft. La Marzocco viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. Giesen bestaat (in deze vorm) sinds 2006.

O ja, de kwaliteit van de koffie verschilde ook. Die van La Marzocco was toch echt lekkerder……(en niet omdat het in Italië was).

Hieronder vind je een aantal fotoos die ik tijdens de rondleiding heb gemaakt.

Mocht je nav deze blogpost denken, dat wil ik ook wel zien. Bij La Marzocco kan je een factory visit op hun website boeken. Ik weet niet of ze bij Giesen standaard fabrieksrondleidingen geven. Het vragen waard, wat mij betreft.

Foto’s Giesen

Foto’s La Marzocco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *