Invloed van de herkomst van de koffie op de smaak

admin Gallery, Uncategorized

Koffie, en met name specialty koffie, kent vele verschillende smaken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak die je kan terugvinden in koffie.

Ga naar http://koffiesmaak.nl/wp/wat-zorgt-voor-de-smaken-in-koffie/ voor een overzicht van de factoren te weten te komen.

Vandaag ga ik in op de invloed van de herkomst van de koffie.

Koffie wordt verbouwd aan de evenaar, daar zijn de omstandigheden het best om koffie te laten groeien. Zie ook het onderstaand plaatje.

Carte_Coffea_robusta_arabic-2

Koffie is een natuurproduct. De plek waar de koffie wordt verbouwd heeft veel invloed op de smaken van die koffie. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat, de temperatuur, de vochtigheid, de samenstelling van de grond waarop de koffie groeit, etc.

De bodem (terroir), de hoogte en de zon hebben grote invloed op de smaakontwikkeling in de koffiebes. Hoe hoger de koffieplantages liggen, hoe lager de temperatuur en hoe langer de koffiebes krijgt om tot volle rijping te komen. De zon is eveneens van belang op de rijping van de koffiebes. Om te voorkomen dat de koffiebes met te grote temperatuurverschillen en te direct zonlicht te maken krijgt, worden koffiestruiken vaak in de schaduw gehouden.

Grofweg kan je de volgende regio’s en smaakprofielen onderkennen:
– Koffie uit Zuid Amerika kent meer de zoete smaaktonen van chocola en/of noten.
– Koffie uit Afrika en Midden Amerika heeft meer fruitige smaaktonen. Waarbij de koffie uit Afrika meer frissere fruitige smaaktonen heeft.
– Koffie uit Azië kenmerkt zich door een kruidig karakter.

Bovenstaand is een gegeneraliseerd beeld. Er zijn voldoende voorbeelden van koffies te vinden die niet aan dat beeld voldoen. Er zijn bijvoorbeeld ook fruitige koffies te koop die in Brazilië zijn verbouwd, terwijl je daar koffie verwacht met chocola en/of noten in het smaakprofiel.

Wil jij de impact van de herkomst in koffie ervaren en de verschillen in smaak ook zelf kunnen herkennen en benoemen? Doe dan mee met het online programma van Koffiesmaak. Het volgende programma start in maart 2018.

3 maanden lang ontvang je elke week een opdracht waarmee je je smaakskills ontwikkelt. Halverwege én aan het einde van het programma organiseer ik 2 proeverijen in Tilburg. De mogelijkheid om elkaar face-to-face te ontmoeten, samen mooie koffies te proeven en een aantal proeven te doen die je inzicht geven in je smaakskills.

Wil je meer weten over het programma of je inschrijven, ga naar www.koffiesmaak.nl/wp/online-smaakprogramma