Koffie en (moderne) technologie

admin Uncategorized

Cover The New YorkerEen artikel op CNET over slimme koffiemakers (bestaan (nog ) niet) en een recente cover van The New Yorker (zie foto) zette mij aan het denken over hoe ik technologie inzet bij het koffie zetten.

Misschien klinkt het tegenstrijdig… het ouderwetse kopje filterkoffie en het gebruik van (moderne) technologie.

Het begint al bij het kopen van koffiebonen. Ik koop zelden koffiebonen in een fysieke winkel, mijn koffie bestel ik via het internet. Er zijn meer dan voldoende koffiebranders in Nederland die hun mooie koffies via een webshop aanbieden.

Zodra de koffie binnen is, begint het leukste deel van mijn passie/hobby: het zoeken naar het juiste recept. Hier spelen de weegschaal en de timer een hele belangrijke rol. Een weegschaal en een timer. Ja. Het gaat mij erom dat ik als ik eenmaal het juiste recept voor een koffie heb gevonden, deze kan herhalen. Consistentie is volgens mij cruciaal bij het koffiezetten. Het wegen van de koffie (als boon en gemalen) het water, én het bijhouden van de tijd spelen een belangrijke rol.

Ik gebruik zelf de weegschaal van Acaia, de Pearl. Deze heeft ook een timer-functie en on top of that ook apps, waarmee je foto’s en recepten via het internet kan delen. Zelf maak ik geen gebruik van de apps.

De recepten leg ik vast. Vaak nog ‘ouderwets’ in een boekje. Er zijn voorbeelden genoeg te vinden van koffieliefhebbers die een uitgebreide spreadsheet hebben ontwikkeld om recepten, maar ook de koffievoorraad bij te houden. Google maar eens op coffeelog of coffee spreadsheet.

En dan mag ik natuurlijk de VST Refractometer niet vergeten. Met dit apparaat kan ik de hoeveelheid koffie opgelost in het water meten (de sterkte/ TDS (Total Dissolved Solids)). Met die informatie kan je de extractie van de koffie bepalen, bijvoorbeeld met de app die bij de tool hoort. En extractie is het toverwoord in koffieland… hoeveel smaak haal je uit de koffie?

Koffiezetten. Ook leuk met technologie….

Welke (moderne) technologie gebruik jij bij het koffiezetten?