Kopenhagen 2017

admin Uncategorized

2 weken terug was ik samen met mijn vriendin in Kopenhagen. Deels voor een training, deels voor plezier.

Ik volgde de SCA Sensory skills training bij Coffeemind. Ik heb 2 dagen training en 1 dag examen gehad van Ida Steen, consultant en trainer bij Coffeeminds. Ik was samen met een 4tal andere koffieliefhebbers, in dit geval allemaal koffiebranders. Het was een kleine groep (max kunnen er 14 deelnemers aan een training meedoen), wat betekende dat er veel tijd voor vragen en discussies was. Heel leuk en leerzaam.

IMG_8069

De eerste dag heb ik veel geproefd en geroken. Deels zonder en deels met koffie. Het was eigenlijk 1 grote test. Op basis van alle uitkomsten kreeg ik bij de start van dag 2 meer inzicht in mijn sensory performance/ skills.Dat leverde bruikbare informatie op. Zo kan ik bv qua basissmaken het herkennen van (lage) dosis bitter verbeteren. De andere basissmaken (zoet, zuur, zout en umami) gaan me op dit moment beter af.

De rest van dag 2 heb ik veel geleerd over de theorie achter sensory performance en het inzetten van verschillende soorten sensory-testen voor verschillende doeleinden.

Dag 3 kreeg ik het examen. Het examen bestond uit 4 praktische onderdelen en een theoretisch examen van 25 vragen. We starten met het herkennen en benoemen van een basissmaak die in verschillende intensiteiten opgelost was in water. Het was de bedoeling de oplossingen te ranken van minst intens naar meest intens. Als 2e onderdeel heb ik 9 aroma’s benoemd (9 flesjes met aroma’s uit de serie Le Nez de CafÈ).

IMG_8010

Derde onderdeel was een triangle test waarbij ik uit 4 setjes van 3 koffies de afwijkende moest bepalen en omschrijven waarom deze afweek. Laatste onderdeel was een test waarbij ik van setjes van 2 koffies aan moest geven welke meer aciditeit had, welke meer bitters had, welke meer body en zo nog een paar kenmerkende koffie-karakteristieken.

Ik heb het examen gehaald en ontvang binnenkort het certificaat voor de SCA Sensory Skills Intermediate.Yeah!

IMG_8116

In de avonden en het weekend heb ik samen met mijn vriendin Kopenhagen verkend. We zijn al vaker samen in Kopenhagen geweest, en het is en blijft een feestje om daar te zijn. Een deel van de tijd hebben we natuurlijk leuke koffiebarretjes bezocht. Naast de bekendere plekken, zoals Coffee Collective, heb ik deze keer ook een paar voor mij nog onbekende barretjes bezocht. Bijvoorbeeld het Copenhagen Coffee Lab, Prolog Coffeebar en Navnlos Coffeebar. Wat me positief opviel, was de duidelijke aandacht voor filterkoffie. Zowel in het menu als de plek voor filterkoffie in de zaak. Er werd ook veel filterkoffie besteld. Goed teken!

Bij Navnlos heb ik voor het eerst een nitro cold brew gedronken (een met koud water gezette filterkoffie (cold brew) waarbij ook nitrogen gas aan de koffie wordt toegevoegd. De koffie wordt van een tap geserveerd) . Het was lekker, best zoet. Super voor de warmere maanden van het jaar. Wat mij het meest opviel, was het mondgevoel. Het deed me denken aan het mondgevoel van een mooie volle cappuccinno. Een aparte gewaarwording bij een filterkoffie…Nu voor de zomer een koffiebar in de buurt vinden die nitro cold brew serveert 🙂

Eten en drinken heeft echt veel aandacht in Kopenhagen. Bijna elk deel van de stad kent een straat met goede eetgelegenheden en koffietentjes.Een echte aanrader voor een stedentrip dus. Ik weet zeker dat ik er nog vele malen zal terugkomen.

 

Koffie:

Coffee Collective
Democratic
Copenhagen Coffee Lab
Prolog Coffee Bar
Navnlos Coffee Bar

Eten:
Meat Packing District: Mother (pizza) en JuicyBurger
Omakase Sushi (afhaal sushi)
Enghave Smorrebrod
Mad & Kaffe
Cafe Norden