#YesOrNoRao

admin Uncategorized

Als ik zelf koffie zet, schenk ik de koffie in een voorverwarmde kop. Dat doe ik omdat mij ooit is verteld dat dat beter voor de koffie zou zijn. Gisteren bedacht ik mij ineens….is dat wel zo? En zo ja, waarom dan?

Dus stelde ik gisteren Scott Rao voor zijn Instagram Q&A experiment de vraag of koffie uit een voorverwarmde beker beter smaakt dan uit een beker op kamertemperatuur. Het antwoord was ‘No’.

 

IMG_8246

 

Helaas geen verdere onderbouwing. Wel gevraagd, niet gekregen. Is ook geen onderdeel van het Q&A experiment. Heel soms geeft Scott wel meer achtergrond bij het antwoord.

Dus dan maar op zoek op het internet. Daar kwam ik de vraag wel vaker tegen, zonder echte onderbouwing bij het antwoord. Bijvoorbeeld op de welbekende home-barista.com website. Daar reageren veel koffieliefhebbers op de vraag vanuit wat ze fijn/ prettig vinden om te drinken. De koffie koelt sneller af als deze wordt geschonken in een beker op kamertemperatuur. Sommigen vinden dat prettig, anderen vinden dat minder prettig.

IMG_8249

 

Tijdens de Sensory skills training die ik eerder deze maand bij Coffeemind in Kopenhagen [zie deze blogpost] volgde, is ook gesproken over de temperatuur waarop koffie wordt gedronken. Uit een onderzoek (volgens mij van Ida Steen zelf) blijkt dat de temperatuur waarop de koffie wordt gedronken van invloed is op vrijkomende aroma’s en de intensiteit van de smaak. Conclusie was dat het evalueren van koffie op lagere temperaturen te overwegen is om de impact van (ver)branding/’roast’ smaken te beperken op de meer subtiele koffie smaaktonen. De meer subtiele smaaktonen in koffie komen meer naar voren bij koffie met lagere temperaturen (zeg lager dan 50 graden C). In koffie boven de 60 graden C komen de meer donkere, (ver)branding-gerelateerde smaken eerder naar voren.

Zelf schenk ik de koffie dus in in een voorverwarmde kop om het daarna even te laten staan om af te koelen om zo beter te kunnen genieten van de smaak die de koffie heeft. Ik denk dat ik dat voortaan achterwege laat……

Wat vind jij? Schenk je je koffie in voorverwarmde kopjes? Ervaar jij verschil in smaak tussen koffie uitgeschonken in voorverwarmde kopjes of kopjes op kamertemperatuur? Ik ben benieuwd. Je kan je reactie hieronder achterlaten.